Doma narejena postaja za sončne panele


avtomobilski akumulator

V današnjem času, ko se svet čedalje bolj zaveda vpliva fosilnih goriv na izpust ogljikovega dioksida in posledično globalnega segrevanja, je prehod na alternativne načine pridobivanja energije skoraj nuja. Zato se je v zadnjih desetletjih vidno razmahnila industrija sončnih celic različnih tipov, vetrnih elektrarn, hidroelektrarn in drugih zelenih virov energije. Za domačo uporabo so solarni paneli najbolj primerni, saj nimajo gibajočih se delov, so relativno poceni, a obenem ne potrebujejo vzdrževanja. Ob pravilni in ustrezni instalaciji, seveda.

Sončni predeli so kot nalašč za postavitev sončnih celic, saj se mikro podnebje pri količini energije, ki jo v povprečju dobimo iz njih, zelo pozna. Zato v nekaterih oblačnih predelih ali pa krajih z izrazito senco solarni paneli niso primerni za vgradnjo, oziroma ne prinašajo ekonomske upravičenosti. Povsod, kjer uporabljamo sončne panele za napajanje naprav ločeno od omrežja, pa je nujno potrebna tudi namestitev ustreznih akumulatorjev za shranjevanje energije. Solarni paneli sami po sebi lahko maksimum iz prejete svetlobne energije izkoristijo le takrat, ko je na njih stalno priključen najvišji možni porabnik glede na količino sončne svetlobe.

Zato imajo domače in gorske instalacije sončnih panelov vedno v prvi vrsti priključen avtomobilski akumulator ali pa kako drugo, namensko rešitev. Avtomobilski akumulator je najbolj primeren predvsem zaradi svoje nizke cene, robustnosti in relativne odpornosti na vlago. Glavna prednost pa je nizka obraba akumulatorja ob neenakomernem polnjenju, pri čemer prekaša vse novejše različice akumulatorjev, na čelu z litij ionskimi. Poleg tega so avtomobilski akumulatorji zelo dostopni, že pripravljene lahko dobimo v zelo raznolikih kapacitetah, tako da le izberemo najprimernejšo za naš projekt. Poleg tega, da avtomobilski akumulator pripomore h prihranku v ceni instalacije, so tudi zelo podprti s strani proizvajalcev panelov, ki v kompletu za precej majhen denar ponujajo tudi elektronske krmilnike polnjenja, prilagojene za 12 voltne avtomobilske akumulatorje.


Sorry, comments are closed!