Ogrevanje na drva


Vgradni kamini na drva

Vgradni kamini na drva so bili dolgo časa edina smiselna rešitev za ogrevanje domov, seveda pa so v zadnjih desetletjih s prihodom drugih ogrevalnih sistemov močno izgubili na priljubljenosti. Ogrevanje na drva danes ni več tako ekonomično, predvsem pa prinaša nekatere dodatne nevšečnosti, ki predstavljajo težavo pri izbiri takšnega sistema. A vseeno je čisto možno še vedno koristiti zmogljivosti kaminov in peči tudi za ogrevanje – na voljo so namreč nekateri sodobni izdelki, ki ponovno približajo prednosti ogrevanja na drva.

Začetna investicija

Dejstvo je, da imajo kamini cenik, ki v primerjavi z alternativami ni posebej drag. Za kamin bo treba gotovo odšteti manj kot za toplotno črpalko, tudi v primerjavi z nekaterimi drugimi opcijami gre za cenejšo možnosti. Seveda moramo upoštevati ceno celotnega sistema, s katero imajo kamini cenik v končni fazi nekoliko višji, a to pač velja tudi za vse druge sisteme ogrevanja, z morebitno izjemo pri IR panelih ali električnih radiatorjih. Kakorkoli, začetna investicija je pri kurjenju na drva večinoma primerljiva ali celo nižja v primerjavi z razpoložljivimi alternativami.

Stroški na dolgi rok

Vgradni kamini na drva za delovanje seveda potrebujejo ustrezno gorivo. To so običajno polena, ki služijo za oceno stroškov ogrevanja na dolgi rok. Je pa pri tem zelo težko točno oceniti stroške – sicer imajo kamini cenik že v izhodišču povsem odvisen od izbranih izdelkov, na dolgi rok pa tudi na ceno polen vplivajo različni dejavniki.

Poleg tega so dolgoročni stroški močno odvisni od zmogljivosti in izkoristka peči oziroma kamina. Izkoristek je običajno med 70 in 80 %, medtem ko vgradni kamini na drva dosegajo zmogljivosti tudi preko 10 kW. S temi podatki lahko izračunamo okvirno ceno ogrevanja, če grobo ocenimo še stroške za sama polena. V najboljšem primeru bo treba za kWh energije odšteti okoli 0,30 evra, kar je izvrstna cena na dolgi rok.


Sorry, comments are closed!