Profesionalno tiskanje fotografij


Inkjet foto papir

Čeprav lahko tiskanje fotografij naročimo tudi običajnemu domačemu tiskalniku, z rezultati verjetno ne bomo posebej zadovoljni. Že v primerjavi z najcenejšim profesionalnim tiskanjem so fotografije, ki jih natisnemo doma, naravnost porazne. Profesionalci namreč uporabljajo prilagojeno opremo, ki na tem področju naredi ogromno razliko.

Tiskalnik, barve in papir

Za profesionalno tiskanje fotografij potrebujemo fotografski tiskalnik, inkjet foto papir ter barvne kartuše v fotografskih različicah.

Fotografski tiskalnik omogoča večjo preciznost tiska, pa tudi večjo natančnost pri odmerjanju barv. Večinoma gre za brizgalne tiskalnike, ki koristijo posebne fotografske različice barv. Nekatere napredne naprave poleg prilagojenih barv uporabljajo premazni rolo papir, gotovo pa v tak tiskalnik spada le namenski fotografski papir, ne pa tisti, ki je namenjen običajni pisarniški rabi.

Pri barvah nikakor ne smemo sklepati kompromisov, če želimo doseči profesionalne rezultate. Fotografske barve imajo običajno posebne mešanice, ki omogočajo natančnejšo reprodukcijo barv. Poleg tega se odlično prenesejo na inkjet foto papir z mat ali sijaj premazom. Za piko na i pa mnogi fotografski tiskalniki omogočajo uporabo večjega števila barvnih kartuš, ne le osnovnih barv.

Pri papirju je razlika verjetno najbolj očitna. Dober inkjet foto papir že pri tiskanju z običajnim tiskalnikom in barvami ustvari poseben učinek profesionalne fotografije. Svoje prednosti imajo tudi druge posebne izvedbe papirja, ki se uporabljajo za profesionalno tiskanje fotografij. Rolo papir je recimo edina smiselna izbira za tiskarje, ki tiskajo v večjih dimenzijah ali večjih obsegih. Fotografski rolo papir je običajno na voljo v rolah dolžine 30 metrov, s tem pa ponuja obilo materiala za zahtevnejše uporabnike. Če to ni dovolj, so na voljo tudi role s 50 metri dolžine ali celo poljubno odmerjene role. Seveda pa bolj kot dimenzija šteje kakovost papirja. Inkjet foto papir se od običajnega pisarniškega papirja ne razlikuje le po premazu, temveč še po mnogih drugih ključnih lastnostih.


Sorry, comments are closed!