Toplotne izgube izpostavljenih elementov


Izolacija balkona
Izolacija balkona

Toplotna izolacija ni velik problem, če imamo opravka le s stenami in streho. Te elemente je razmeroma enostavno učinkovito izolirati, tudi rezultati so nato povsem prepričljivi. Večje težave pa se pojavijo v primeru, da se moramo posvetiti izolaciji kakšnih bolj izpostavljenih, posledično pa tudi bolj ogroženih elementov. Prav ti so pogosti krivci za toplotne izgube, ki motijo prijetno in brezskrbno bivanje v stanovanjskih prostorih, predvsem pa lahko pomenijo slabši izkoristek ogrevalnega sistema in posledično višje stroške ogrevanja.

Izpostavljeni elementi

Kateri so najbolj izpostavljeni elementi, ki jih je treba posebej izolirati? Gotovo bo velik izziv izolacija balkona, enako velja za terase in druge elemente, ki štrlijo iz stavbe. Izolacija balkona ali terase seveda prinaša dodatne težave zaradi tega, ker imamo opravka z nepravilnimi oblikami in skritimi kotički – toplotna izolacija sten v tem oziru sploh ni zahtevna, saj preprosto izdelamo dodatno izolacijsko plast in z njo prekrijemo poljubno površino. Izolacija balkona zahteva bistveno več pozornosti in spretnosti, pa tudi nekatere posebne rešitve, če želimo povsem izključiti možnost nastanka toplotnih mostov in drugih nevšečnosti, ki se pojavijo v primeru pomanjkljive izolacije. Seveda pa vedno ostaja možnost, da izolacijo balkona preprosto preskočimo – če odlično poskrbimo za okoliško izolacijo, to morda ne bo problem.

Med izpostavljenimi elementi pa najdemo še nekatere, ki bodo pri izolaciji predstavljali velik izziv. To je recimo izolacija temeljev, na katero ne pomislimo prav pogosto. A tudi temelji so šibka točka pri izolaciji, saj so v neposrednem stiku z okoljem in lahko povzročijo toplotne izgube. Izolacija temeljev je še posebej pomembna v energetsko učinkovitih in pasivnih hišah, a tudi v vseh stavbah, kjer želimo zagotoviti kar najboljše pogoje za učinkovito ogrevanje ter prijetno bivanje. Seveda izolacija temeljev zahteva nekaj pozornosti že v fazi načrtovanja, saj jo po končani gradnji zelo težko izdelamo in vgradimo.


Sorry, comments are closed!