Trgovanje s Hrvaško


Transport Hrvatska

Hrvaški trg je zelo privlačen tako za tiste, ki delujejo na Hrvaškem, kot za podjetnike iz tujine, ki bi želeli vstopiti na nov trg. Predvsem podjetniki iz sosednjih držav bodo na tem trgu prepoznali svojo priložnost, tako da ni čudno, da proti južni sosedi pogledujejo tudi mnogi slovenski podjetniki. Bo pa treba pred začetkom poslovanja odpraviti nekaj potencialnih težav in vzpostaviti zanesljive poslovne postopke. Nekaj težav lahko predstavlja že transport, Hrvatska namreč kot tuja država postavlja svoja pravila pri uvozu in prevozu, prav tako se v tem primeru ne moremo zanesti na domače prevoznike in dostavne službe, če te ne ponujajo mednarodnih prevozov.

Transport Hrvatska

Najprej bo treba poskrbeti za učinkovit transport, če seveda nameravamo v tujino pošiljati izdelke. Za transport Hrvatska mogoče prinaša nekatere zaplete, morda pa tudi ne – vse je odvisno od okoliščin, predvsem od vrste in obsegov tovora. Za manjše pakete imamo na voljo celo vrsto rešitev, ki poslovanje s Hrvaško povsem poenostavijo. Nenazadnje lahko pošiljke pošiljamo kar preko slovenske pošte, storitve na Hrvaškem pa opravljajo tudi mnoge dostavne službe. Za nameček so v takšnih primerih tudi cene precej dostopne, poleg tega za tak transport Hrvatska omogoča učinkovite in hitre dostave.

Nekoliko drugače je seveda v primeru večjih tovorov. Če nameravamo preko meje prevažati večje tovore, bo verjetno najbolje koristiti storitve špediterjev, ki se specializirajo prav za takšne projekte. Za transport Hrvatska sicer tudi v tem primeru odpira ugodne možnosti, saj je država kot članica EU odprta za brezcarinsko poslovanje z drugimi članicami. Več komplikacij gre pričakovati pri uvozu iz tretjih držav – pri tem bo trgovanje s Hrvaško prineslo tudi določene dodatne stroške, upoštevati bo treba carinske dajatve in davek na dodano vrednost. Na vse to je pametno misliti že vnaprej, z dobrim načrtom za transport Hrvatska ne bo povzročala težav.


Sorry, comments are closed!