Zahtevnejši okvirji za likovne umetnine


Okvir za slike
Okvir za slike

Okvir za slike je ključni element vsake likovne umetnine, a ni nujno že v izhodišču tudi njen del. Pogosto se torej zgodi, da moramo sami poskrbeti za izdelavo okvirja in razstavljanje slike, to pa je lahko v mnogih primerih kar precejšen izziv. Še posebej na primer, če imamo opravka s kakšnimi večjimi umetninami, ki jih ne moremo stlačiti v okvirje standardnih dimenzij. Ena izmed možnosti je, da naročimo okvir po meri, druga pa, da okvir izdelamo sami.

Okvirji po naročilu

Vsekakor je možno okvir za slike izdelati po naročilu, kar je pogosto idealna možnost. Na ta način se lahko opremimo z okvirjem točnih dimenzij, ki seveda sledi tudi vsem drugim specifikacijam. Tak okvir bo izdelan profesionalno, povsem po željah naročnika. Letve za okvirje so lahko izdelane iz različnih materialov, različno obdelane in okrašene, sam okvir pa se bo seveda skladal s stilom in podobo umetnine, ki jo nameravamo uokviriti.

Res pa je, da je po meri izdelan okvir za slike lahko precej drag, še posebej, če potrebujemo okvir za umetnino večjih dimenzij. V nekaterih primerih sicer lahko letve za okvirje poljubno prilagajamo v vseh dimenzijah in tudi stroški niso posebej višji za dodatne centimetre dolžine, a vsekakor so po meri izdelani okvirji nekoliko dražji od alternativ.

Izdelava okvirja

Lahko pa okvir za slike izdelamo tudi sami. Vse je odvisno od tega, kakšne zahteve imamo oziroma kako visoke standarde pričakujemo. Če želimo uokviriti kakšno dragoceno sliko, je morda bolje izdelavo okvirja naročiti pri strokovnjaku. Če pa majhni detajli ne bodo igrali posebej opazne vloge, se lahko kar sami lotimo izdelave okvirja. Letve za okvirje je možno izdelati precej preprosto in brez posebnega predznanja, lahko pa jih tudi kupimo in okvir sami le sestavimo. Z nekaj spretnosti lahko izdelamo čisto spodoben okvir, ki bo odlično ugodil tudi višjim zahtevam pri okvirjanju.


Sorry, comments are closed!