Defibrilatorji in srčni spodbujevalniki


Defibrilator srčni spodbujevalnik
Defibrilator srčni spodbujevalnik

Srce je vsekakor en izmed pomembnejših organov v človeškem telesu. Zanj je treba dobro skrbeti, predvsem pa moramo primerno ukrepati, če pride do kakšnih težav. Žal pride do problemov pogosto nenadno in nepričakovano, ravno zato pa moramo biti dobro pripravljeni. V takšnih primerih lahko pomaga defibrilator, srčni spodbujevalnik ali kakšna druga naprava, namenjena reševanju določenih komplikacij s srcem.

Ali je defibrilator srčni spodbujevalnik? Gre za več različnih naprav, ki imajo v končni fazi nalogo spodbujanja normalnega srčnega ritma. Defibrilator se uporablja v primeru srčnega zastoja in pomaga vzpostaviti normalno bitje srca, koristi seveda v primerih v sili. Ravno zato so defibrilatorji nameščeni tudi na javnih mestih, saj pride lahko do zastoja srca tudi povsem nepričakovano, takrat je dobro, da je v bližini javno dostopen defibrilator za srce. Cena je za takšne naprave relativno visoka, a na srečo je ozaveščanje javnosti o pomembnosti takšnih pripomočkov uspelo spodbuditi kupovanje in nameščanje naprav na javna mesta. Poleg tega za defibrilator za srce cena pač ne sme biti ovira, saj se lahko izkaže, da bo prav ta pripomoček naredil razliko med življenjem in smrtjo – v primeru srčnega zastoja imamo le nekaj minut časa, da vzpostavimo normalen ritem srca, pri tem je ključnega pomena seveda prav defibrilator za srce. Cena bo verjetno znašala nekaj sto evrov, prišteti je treba še stroške namestitve in vzdrževanja, tudi usposabljanja za uporabo.

Tako kot defibrilator srčni spodbujevalnik pomaga pri bitju srca, s tem da srčni ritem le vzdržuje. Gre za manjšo napravo, ki se vgradi v prsni koš in z električnimi impulzi uravnava delovanje srca. Ker tako defibrilator kot srčni spodbujevalnik delujeta na podobnem principu, se napravi pogosto zamenjujeta. Lahko bi morda rekli, da je na nek način defibrilator srčni spodbujevalnik, obratno pa ne velja. V praksi se napravi seveda bistveno razlikujeta.


Sorry, comments are closed!