Izbira opreme za kopalnico


Talne ploščice 2

Pri opremljanju kopalnice moramo biti zelo pozorni na to, da izberemo opremo, ki bo povsem prilagojena svoji funkciji v tem prostoru. Gre za izrazito funkcionalen prostor, zato si kakšnih velikih kompromisov ne moremo privoščiti. Poleg tega so površine v kopalnici stalno na udaru različnih obremenitev, predvsem vode, kar pomeni, da nekateri občutljivi materiali sploh ne pridejo v poštev, občutljive površine pa moramo dobro zaščititi. Pri izbiri opreme moramo torej najprej opraviti nekatere temeljite premisleke.

Kopalniške ploščice

Za osnovno zaščito občutljivih površin poskrbijo talne ploščice, ki so v kopalnici neprecenljive. V prostoru je visoka vlažnost, površine pa so na udaru nepredvidljivih vodnih curkov. Predvsem na tleh torej zastaja voda, ki je ne smemo spustiti do betonske plošče. Talne ploščice imajo poleg tega tudi druge funkcije, navsezadnje skrbijo za prijetno stopanje stanovalcev, ki prostor uporabljajo.

Poleg talnih uporabljamo tudi stenske ploščice, ki dopolnijo funkcionalnost kopalniške keramike. Talne ploščice so praviloma večje, medtem ko so stenske lahko manjše in dopuščajo tudi nekaj več svobode pri postavitvi. Prekrijemo le del stene, posebej tista področja, ki so najbolj izpostavljena in občutljiva. 

Kopalniška oprema

Največji vpliv na funkcionalnost prostora ima sicer druga oprema, ki jo neposredno uporabljamo. Med večjimi elementi izstopa tuš kad, ki je lahko vgrajena oziroma vzidana v prostor, kar predstavlja poseben izziv. Tako moramo na tuš kad že pravočasno pomisliti, ko načrtujemo prostor. Seveda je možno izbrati tudi samostojno tuš kad, ki te probleme že v izhodišču povsem odpravlja. Poleg tega pa moramo izbrati še nekatere druge večje elemente, ki zahtevajo veliko prostora in smiselno postavitev v kopalnici.

Kopalniška oprema potrebuje dostop do različnih hišnih sistemov, predvsem do vodovoda, kanalizacije in do električnega omrežja. Tako moramo že pravočasno pomisliti, kakšno opremo bomo v kopalnici uporabljali in kam jo bomo priklopili, da se izognemo težavam na dolgi rok.


Sorry, comments are closed!