Izdelava oken iz polikarbonat plošč


kupola

Okna iz polikarbonat plošč so produkt sodobnih tehnologij, ki združujejo dosežke predvsem na področju znanosti materialov. So zelo lahka, a čvrsta in vzdržljiva ter obstojna. Imajo visoko stopnjo prehajanja svetlobe, kar povečuje efektivno svetlost notranjih prostorov, ki jih polikarbonat okna zastekljujejo. Zaradi njihove nizke teže se v največji meri uporabljajo tam, kjer je potreba po okenskih rešitvah z večjimi površinami. Hkrati pa so zaradi enostavnega oblikovanja polikarbonata v ukrivljene oblike polikarbonat plošče tudi zelo uveljavljen material za izdelavo enotnih prozornih stropnih ali polstenskih površin v skeletno grajenih objektih. Tako so polikarbonatne plošče, cena katerih je odvisna od površine in debeline, zelo uporabne za arhitekturno zahtevnejše objekte z več svobode pri oblikovanju.

Polikarbonatne plošče, cena katerih odstopa od navadnega stekla, se proizvajajo v industriji termoplastičnih polimerov. Zato je za polikarbonatne plošče cena odvisna od cene naftnih derivatov, ki so osnova za proizvodnjo monomernih smol pri sintezi polikarbonata. Okna, ki uporabljajo polikarbonat plošče, so skoraj vedno večjih dimenzij in namenjena zasteklitvi večjih prostorov. Eden od načinov oblikovanja polikarbonat plošče, ki je primeren še posebej za strešna okna, pa je svetlobna kupola.

Za izdelavo svetlobne kupole je potreben kalup, ki se ga oblikuje v želeno obliko. Svetlobna kupola je lahko piramidne ali zaobljene oblike, pri čemer se lahko profil krivine poljubno prilagaja z menjavo kalupa. Polikarbonat ploščo je potrebno segreti, nato pa jo pnevmatska ali hidravlična stiskalnica vtisne v kalup. V njem se kupola zelo hitro ohladi, tako da kmalu zadrži pridobljeno obliko kupole.

Za vgradnjo kupole v strešno okno jo je potrebno le še obrezati in vstaviti ter zalepiti v okenski okvir. Mnoga kupolasta strešna okna imajo dvojno ali pa celo trojno polikarbonat steklo, ki omogoča boljšo toplotno izolacijo. Zato mora biti svetlobna kupola že pri izdelavi dimenzijsko zelo natančno izdelana.


Sorry, comments are closed!