Joga za začetnike


joga za začetnike

Joga je zelo privlačna aktivnost, ki obljublja številne koristi. Nič čudnega torej, da zbuja radovednost tudi pri tistih, ki se niso še nikoli posvečali tej vrsti vadbe. Začetniki imajo obilico možnosti za postopen uvod v jogo, saj se lahko kar doma lotijo izvajanja osnovnih vaj, lahko pa se odločijo tudi za obisk tečaja, ki je namenjen prav začetnikom, lahko si poiščete tudi jogo v Ljubljani. Najprej se bo treba nekoliko pozorneje posvetiti možnostim, ki sploh so na voljo, ter se odločiti, katera rešitev bo v danem primeru najboljša. Univerzalnega odgovora na to, kako začeti z jogo, namreč ni – nekaterim v začetku najbolj odgovarjajo dihalne vaje, ki so tudi osnova kakovostne vadbe, drugi se želijo že v izhodišču posvetiti predvsem gibalnim vajam. 

Dihalne vaje

Nekatere vrste oziroma tako imenovane poti joge se posvečajo prav dihanju, združujejo celo vrsto vaj, ki vodijo začetnika skozi prve korake na tem področju. Seveda se te vrste joge ne končajo pri osnovnih vajah, temveč se te nadaljujejo in na koncu oblikujejo celovito vadbo, ki bo koristna za telo in duha. Ni pa se treba osredotočiti na posamezno vrsto joge, da bi lahko v vadbo vključili tudi dihalne vaje – predvsem začetniki bodo pri praktično vseh vrstah joge v začetku izvajali takšne vaje za umiritev telesa in duha, saj se na tak način najlažje sprostimo.

Dihalne vaje imajo za začetnike to prednost, da jih je precej enostavno izvajati. Tudi doma se lahko lotimo takšne vadbe, zato je tovrstna joga za začetnike zelo privlačna. Medtem ko nekateri položaji in napredne gibalne vaje zahtevajo strokovno vodstvo, so dihalne vaje vsaj v začetku dovolj preproste, da se jih lotimo sami.

Joga za začetnike seveda lahko vključuje tudi kombinacijo drugih vaj. Običajno so predvsem strokovno vodeni programi oblikovani v kombinaciji različnih tehnik, ki ponudijo zanimiv in koristen vpogled v to, kar joga v končni fazi ponuja. 


Sorry, comments are closed!