Kaj je SUP?


Kratica pomeni stand up paddleboarding, v slovenščino pa bi ta izraz najbolj elegantno prenesli v zapisu stoječe veslanje. Omeniti gre poleg veslanja oziroma vesla še drugo ključno komponento, to je deska, ki je običajno napihljiva.

Najbolje in najlažje pa je supanje spoznati v praksi. Navdušencev nad to aktivnostjo ni mogoče zgrešiti, saj se očitno ločijo od običajnih deskarjev, pa tudi od drugih deskarjev, ki se poslužujejo kakšnih zanimivih tehnik, kot sta na primer wake boarding in kite surfing. Razlika je seveda v tem, da drugi deskarji običajno ne uporabljajo vesla, podijo se predvsem po valovih, ali pa za drsenje po vodni gladini s pomočjo jadra ali padala izkoriščajo pomoč vetra. SUP pa zahteva investicijo lastnega truda, saj se poganjamo ročno z veslom, čeprav seveda lahko izkoristimo ugodne vodne tokove in valove. Veslači na deskah se pogosto zbirajo predvsem v mirnejših kotičkih morja ali na jezerih, pogosto v parih ali skupinah, saj gre za dokaj sproščujočo in družabno dejavnost. Napihljive deske elegantno drsijo po vodni gladini, pri tem pa omogočajo deskarjem izvajanje raznih dejavnosti, ne le rekreativnega veslanja.

V osnovi gre torej za veslanje, omogoča pa supanje še veliko več zabave. Večje deske so namenjene dvema uporabnikoma ali celo skupini treh ali štirih, poleg tega so dovolj prostorne, da na njih lahko izvajamo jogo ali podobno sprostitev. Poleg tega so možne razne igre v skupini, akrobatska in hitrostna tekmovanja in še kaj. Supanje odpira številne možnosti za zabavno in sproščeno preživljanje časa ob obali morja ali jezera, to pa se splača izkoristiti – na svoj račun bodo prišli predvsem tisti, ki na dopustu ob morju ne najdejo več prave zabave zase. Je pa SUP primerna aktivnost tudi za tiste, ki se nameravajo resno posvetiti novi športni aktivnosti, saj tudi na tem področju ne manjka priložnosti.


Sorry, comments are closed!