Kako izbrati popoln stol za naš dom?


Pisarniški stoli

Pri izbiri in nakupu stolov po navadi nimamo večjih težav. Ker se vse vrste stolov med sabo razlikujejo, lahko dandanes izbiramo med veliko različnimi oblikami, velikostmi, barvami in vlogami stolov, kot so jedilni stoli, pisarniški stoli, zložljivi stoli ali barski stoli. Kljub njihovim različnim prilagojenim vlogam se največkrat poslužujemo tistih, na katerih bomo najbolj kakovostno in udobno presedeli svoj čas brez nepotrebnih težav, kot so bolečine v vratu ali hrbtu.

Za večino so verjetno prava izbira pisarniški stoli – vrtljivi, visoki, nizki, z nasloni ali brez – z njimi skorajda nikoli ne zgrešimo. Lahko jih imamo v pisarni, sobi, dnevni sobi, pravzaprav povsod, kjer rabimo maksimalno udobje, še vedno pa najbolj pridejo prav pri dolgotrajnem delu za računalnikom ali mizo. So dobro oblazinjeni z visokim, udobnim naslonjalom, ki pri večini pisarniških stolov podpira ledveni predel in s tem pomaga pri vzdrževanju pravilne pozicije hrbtenice in maksimalnem udobju.

Malo manj udobni za sedenje, a vendar vedno le bolj popularni so tudi barski stoli. Že njihova oblika, velikost, in drugačnost marsikaterega kupca hitro prepriča v nakup; še posebej si marsikdo rad z njimi polepša kuhinjo, ali pa si celo zamisli čisto svoj bar kotiček. Kljub svoji drugačnosti in izjemnemu estetskemu izgledu pa uporaba barskih stolov ni namenjena dolgotrajnemu sedenju, na kar nakazujejo tudi nizka ali celo neobstoječa naslonjala, zato barski stoli niso najboljša izbira za vsako mizo oziroma kotiček v stanovanju.

Tako pisarniški stoli kot tudi barski stoli pa sami od sebe ne bodo dajali želenega udobja, če se ne bomo sami najprej odločili pravilno sedeti. Tako kot ni priporočljivo sedeti sključeno, je tudi prisiljena, statična in dolgotrajna ravna drža pravzaprav največji povzročitelj bolečin v različnih predelih telesa. Prepričati se moramo, da dolgotrajno sedenje večkrat prekinemo z gibanjem in rekreacijo, da imamo med sedenjem stik s tlemi, stegna in golena naj bodo pod pravim kotom, medenica pa čimbolj pritisnjena nazaj na stolu; le tako bo sedenje na vsakem stolu prijetno in udobno.


Sorry, comments are closed!