Kako se pridobi ocena vrednosti podjetja 


ocena vrednosti podjetja

Ocena vrednosti podjetja se lahko poda na različne načine. Osnovno vodili pri oceni vrednosti podjetje je izbira ustrezne metodologije, ki ima namen vrednotenja. Le ta pa je lahko transakcijski in ne transakcijski. 

Vsak podjetnik se sprašuje koliko je vredno njegovo podjetje. Sploh takrat, ko začne razmišljati o prodaji. 

Ocena vrednost podjetja se lahko obravnava na podlagi  različnih vidikov. Podjetja delimo na mala, srednja in velika. Pri ocenjevanju vrednosti podjetij uporabijo različne metode vrednotenja, ki se delijo na tri skupine. In to na donosu zasnovane metode, na sredstvih zasnovane metode in metode tržnih primerjav.

Ocena vrednosti podjetja določimo z pomočjo knjigovodske vrednosti, se pravi razliko med sredstvi in obveznostmi podjetja. Lahko pa je le ocena, ki izhaja iz tržne vrednosti. To pomeni, da potencialni kupec določi vrednosti. Se pravi koliko ponuja za podjetje. Lahko pa je ocena diskontirana, ocena vlagateljeva, likvidacijske in zavarovalne vrednosti.

Prevzemi podjetij so zelo dobra poslovna priložnost

Na primeru vam razložimo dobro poslovno priložnost in prevzem uspešnega podjetja.

Starejši lastnik ugledne in priznane restavracije se odloči, da se po 40 letih dela upokoji ter izkoristi močno zaslužen počitek. Začetek pri odpiranju restavracije je bil vse prej kot lahak. Poslovna pot je bila trnjeva. Leta se je boril, da si je njegova restavracija pridobila ugled in pozitivno poslovno bilanco.

Prevzemi podjetij, v našem primeru restavracije, so pametni na primer iz naslednjih razlogov.

  • Restavracija ima 40 letno tradicijo;
  • uspešno, konsistentno poslovanje:
  • pozitiven trend poslovanja;
  • pomembna vrednost opredmetenih sredstev;
  • zanesljiva, utečena in sposobna ekipa zaposlenih, ki ostaja tudi po prevzemu restavracije.

Če vas zanima področje prevzemanja podjetij, vas veliko zelo koristnih informacij čaka na spletnih straneh podjetij, ki vam v takšnem primeru stojijo ob strani. Z njimi se lahko povežete preko spletne pošte ali telefonskega pogovora. Zastavite jim vsa vprašanja, ki še dodatno zanimajo s področja prevzemov podjetij. 

 


Sorry, comments are closed!