Najpomembnejši del doma predstavljajo sedišča


Pisalni stol

Ko opremljamo svoje stanovanje veliko pozornosti namenjamo temu, da je prostor, ki ga ustvarjamo udoben in da se v njem lahko prav vedno sprostimo. To nam po navadi omogočajo različna sedišča, kamor se lahko usedemo in ali počivamo kot na primer na kavču ali fotelju, lahko pa da ima ta stol bolj utilitaristično vlogo kot na primer pisalni stol.

Veliko ljudi se odloča za bolj udoben pisalni stol, ker je to nek kos pohištva, ki ga zares uporabljamo po cele dneve, večkrat tudi po osem ur na dan. Najbolj pomembno je, da nam pisalni stol ergonomsko odgovarja, torej da se v njem počutimo udobno in kot da imamo veliko opore, predvsem v predelu križa, kjer lahko najhitreje začnemo čutiti bolečino. Da bi se tej bolečini izognili lahko dodamo različne blazine, če ne želimo nujno zamenjati celega stola. Vseeno pa to ni dolgoročna rešitev zato moramo pisalni stol, če se ta nahaja v pisarni, kjer ga redno uporabljamo, čim prej zamenjati.

Manj utilitaristični so stoli za jedilnico

Med oblikovanjem notranjih prostorov se navadno osredotočamo predvsem na izgled. Najpomembneje je, da poleg tega, da stoli za jedilnico dobro izgledajo, nudijo tudi udobno sedenje. Tukaj ne gremo do takih stopenj udobja kot pri pisarniškem stolu, ampak vseeno velja, da je dobro, da je gostom in nam udobno pri jedi.

Primerni stoli za jedilnico so načeloma nekoliko višji kot drugi stoli predvsem v hrbtnem delu, da se lahko po končanem obroku prijetno naslonimo na hrbtni del. Če je stol neudoben se težko dejansko sprostimo v njem, saj moramo ves čas uporabljati neke mišice, da se poskusimo držati vsaj približno pokonci. Ravno zaradi tega lahko pride do bolečin v hrbtu, če se zgodi da stoli za jedilnico niso udobni oziroma niso prilagojeni na to, kako mi sedimo.


Sorry, comments are closed!