Ogrevanje pri prezračevalnih sistemih z rekuperacijo


rekuperator zraka

Prezračevanje stanovanjskih hiš je zelo pomemben vidik, ki ga morajo upoštevati vse novogradnje. V današnjem času pasivnih hiš, ko se uporablja visoko izolativne materiale in okna s praktično popolnim tesnenjem, je potrebno še nekoliko večjo pozornost nameniti ustreznemu prezračevanju hiše. Popolno tesnenje in zelo dobra izolacija namreč zahtevata dovoljšnjo izmenjavo zraka v prostorih, sicer zelo hitro pride do nezaželenega zastajanja vlage, ki povzroča celo kopico problemov. Zato so namensko načrtovani prezračevalni sistemi za ustrezno prezračevanje nuja v današnjem svetu sodobnih hiš.

Prezračevalni sistemi pri pasivnih hišah morajo biti zasnovani čim bolj učinkovito, da se ne izniči prednosti, ki jih ponuja toplotna izolacija pasivnih hiš. Tako se zadnja desetletja v prezračevalne sisteme za prezračevanje novih stanovanjskih hiš množično dodaja rekuperator zraka. Ta naprava je v svojem bistvo toplotni izmenjevalec zrak – zrak, ki omogoča vračanje toplote izhodnega zraka v vhodni zrak. Ta toplota bi se drugače porazgubila in za dovodni zrak bi potrebovali dodatno ogrevanje, s tem pa bi v praksi do določene mere izničili prednost prvovrstne izolacije in oken, ki so del sodobnih pasivnih hiš.

Vseeno pa potrebujemo še dodatni vir ogrevanja, saj nas le rekuperator zraka v hladnih zimskih dnevih ne more ogreti. Še dodatna težava je v tem, da večina rekuperatorjev ne more delovati pri temperaturah pod -10°C. Zato imamo izvrstno rešitev – dovod toplotnega vira neposredno v rekuperator. Toplotni vir je lahko doveden iz centralnega ogrevanja, še večje prihranke pa zagotavlja zemeljska ali zračna toplotna črpalka, sploh v primeru pasivnih hiš, ki ne potrebujejo neznanske količine toplotne energije.

Nezamenljiv pa je sistem ogrevanja s kaminom. Mnoge novejše hiše se poslužujejo tovrstne rešitve, tako da imajo zagotovljeno ogrevanje dela stavbe tudi v primeru izpada električne energije. V tem primeru je potrebno rekuperator zraka nastaviti tako, da ne prihaja do podtlaka v bivalnem delu, tako da lahko dimnik normalno odvaja dimne pline ven iz hiše.


Sorry, comments are closed!