Oprema vrtne kuhinje


Vrtne kuhinje

Vrtne oziroma tako imenovane letne kuhinje so vedno bolj priljubljen dodatek stanovanjskim prostorom, ki imajo zunaj še na voljo kak prost kotiček za majhno nadgradnjo. Kljub temu, da ne gre za posebej velik dodatek, postanejo takšne kuhinje zelo opazen del vsakdanjega življenja, še posebej pa igrajo ključno vlogo pri organizaciji piknikov in drugih občasnih dogodkov. Da bomo kar se da zadovoljni s to pomembno vlogo letnih kuhinj, se moramo seveda opremiti z ustreznimi pripomočki.

Nekaj razmisleka je treba nameniti že sami konstrukciji. Čisto možno je letno kuhinjo oblikovati brez kakšnih gradbenih posegov, pogosto pa je pametno izdelati prizidek ali vsaj nadstrešek za zaščito vrtne kuhinje pred vremenskimi in drugimi vplivi. Prav tako lahko oblikujemo tudi zidan pult in druge funkcionalne strukture, morda celo ognjišče ali kak drug večji element. Je pa to povsem odvisno od načrta in razpoložljivega prostora.

Žar

Najpomembnejši element vrtne kuhinje je vsekakor žar, ki omogoča pripravo hrane. Že tu imamo veliko izbire, saj je lahko žar plinski, električni ali na oglje, razlikujejo pa se tudi po oblikah oziroma izvedbah. Nekateri žari so prenosni, predvsem električni, nekatere lahko prestavimo z nekaj dela, primer je za tak žar plinski, lahko pa je žar vgradni in ga ne moremo premestiti. Vse to so dejavniki, ki odločajo o izbiri prave opreme. V mnogih primerih najboljšo odločitev predstavlja električni žar, ki ga lahko v času neuporabe pospravimo oziroma ga uporabljamo drugje, prav tako je priljubljen žar plinski, ki ga lahko povežemo na plinovod ali na jeklenko. Gurmani sicer prisegajo na žar na oglje, ki ima spet svoj čar.

Druga oprema

Druga oprema vrtne kuhinje je prepuščena izbiri in ni v vseh primerih nujna. Če je na voljo dovolj prostora, je pametno urediti delovno površino na pultu in pomivalno korito, v kuhinjo pa lahko vključimo še hladilnik in druge naprave. Ne pozabimo na pribor za pripravo in postrežbo hrane.


Sorry, comments are closed!