Različne vrste talnega gretja


Polaganje talnega gretja
Polaganje talnega gretja

Talno gretje ima mnoge prednosti, nenazadnje pa gre v nekaterih primerih tudi za poseben luksuz, ki je v stanovanjskih prostorih nadvse dobrodošel. A ne moremo zanikati, da je veliko odvisno od detajlov – na voljo so različni sistemi talnega gretja, ki nimajo enakih lastnosti. Že pri vgradnji se lahko močno razlikujejo, prav tako se pokažejo razlike pri učinkovitosti in uporabi.

Toplovodno talno gretje

Ena izmed priljubljenih opcij je gotovo toplovodno ogrevanje. Polaganje talnega gretja v toplovodni sistem pride v poštev v stavbah, kjer so vodovod inštalacije že urejene za toplovodno ogrevanje. Mnoge hiše se že ogrevajo na ta način in je vgradnja talnega sistema le manjša prilagoditev, kar je velik plus za tiste, ki se nočejo ukvarjati z zamudnimi gradbenimi deli. Gotovo pa lahko za vodovod inštalacije pri tej vrsti talnega gretja povzročijo tudi veliko težav, če okoliščine niso ugodne.

Pogosto je toplovodno talno gretje izvrstna rešitev, ki lepo dopolnjuje obstoječe sisteme. Prav tako gre za najboljšo možnost v primeru, da že imamo vir ogrevanja vode, na primer peč ali toplotno črpalko.

Električno talno gretje

Če se vodovod inštalacije izkažejo za velik izziv pri toplovodnem talnem gretju, s tem pri električni različici sploh ni težav. Polaganje talnega gretja na elektriko je v večini primerov pravi mačji kašelj, ta opcija pa prinaša še kar nekaj zelo impresivnih prednosti. Gre tudi za zelo učinkovit sistem, ki kot prednost prinaša odličen izkoristek in tudi nizko ceno električne energije.

Električno talno gretje je primerno za stavbe, ki nimajo urejene toplovodne napeljave za ogrevanje. Električno omrežje je enostavno dostopno iz vsakega stanovanjskega prostora, tako da bo samo polaganje talnega gretja predstavljalo bistveno manj težav. Ta opcija je kot nalašč v primeru, da želimo zamenjati oziroma nadgraditi obstoječe sisteme, saj ne zahteva posebnih prilagoditev in vgradnje novih velikih naprav ali inštalacij.


Sorry, comments are closed!