Registracija znamke pri nas je dokaj hiter postopek


registracija znamke
registracija znamke

Registraciji blagovne znamke lahko rečemo tudi zaščita blagovne znamke. To je prav poseben postopek, s katerim določeno podjetje pred svojo konkurenco zaščiti svoje podjetje.

Gre za posebno pravico industrijske lastnine. Z njo se zavaruje kakršen koli znak ali pa kombinacija znakov. Te lahko grafično prikažemo in v gospodarskem prometu kot taki omogočajo razlikovanje enakega ali podobnega blaga oziroma storitve enega podjetja od blaga in storitve drugega podjetja. Blagovna znamka je tako sestavljena iz besed, črk, številk, najrazličnejših figur, tridimenzionalnih podob ter podobno.

Registracija znamke sicer pomeni tudi strošek, ki pa se slej ko prej izkaže za izjemno koristnega. Registracija oziroma zaščita blagovne znamke pomeni zaščito intelektualne lastnine podjetja pred konkurenco na trgu. Registracija blagovne znamke tako v največji meri poveča možnost za preživetje na dolgi rok. Podjetju, ki jo je registriralo, pa prinese tudi kredibilnost. Ta je izjemnega pomena za uspešno dolgoročno poslovanje.

Kaj pomeni kršitev patenta?

Vemo, da se lahko pri patentiranju pojavijo tudi kršitve. Kako drugačen bi moral biti produkt od patentiranega, da ne bi s tem kršili patenta, je težko odgovoriti direktno. Obseg patentnega varstva je namreč določen s posebnimi patentnimi zahtevki. Ti se nanašajo na postopek, napravo ali na uporabo.

Kršitev patenta je torej težko določiti na hitro. Za direktno kršitev patenta gre samo takrat, ko nek določen izdelek ali pa storitev povzema prav vse značilnosti iz zahtevkov. V primeru povzemanja samo nekaterih značilnosti pa lahko rečemo, da gre za posredno, torej nedirektno kršitev patenta.

Zanimivo pa je, da se v praksi pojavljajo posebni primeri, ko nek patentni zahtevek dopušča različne možno interpretacije, tudi za še tako velike strokovnjake s tega področja. Tudi zaradi tega vloga sodišč pri razsojanju patentnih sporov ni tako preprosta, kot se nam morda zdi na prvi pogled. Še dobro pa, da imamo pri nas veliko takih podjetij, ki nam na strokoven način pomagajo pri tako kompliciranih vprašanjih. Podjetja nam ponujajo povsem brezplačna odgovore, tudi na svojih spletnih mestih, ki se jih splača poiskati.


Sorry, comments are closed!