Šamotna malta – glavne naloge


šamotna malta
metal chimney and sky

Šamotna malta je le eden od številnih šamotnih izdelkov. Njena naloga je, da služi kot vezivo med šamotnimi opekami. Je ognjevzdržen material, ki prenese temperaturne obremenitve 1600 °C, zato jo lahko brez skrbi uporabimo za obloge kotlov, kurišč, spodnjih delov dimničnih tuljav ali dimnikov ter tam, ker so prisotne velike temperature.

Šamotna malta ali moka je za uporabo zelo preprosta. Ognjeodporno glino in šamotno malto zmešajo v razmerju ena proti ena. Šamotno malto vam načeloma pripravijo v trgovini.

Šamotni izdelki se vam po dostopnih cenah ponujajo tudi v spletnih prodajalnah oziroma na spletnih straneh podjetij, ki vam poleg tovrstnih izdelkov ponujajo še druge izdelke, ki jih lahko koristno uporabite, na primer pri sanaciji ali izdelavi novega dimnika.

Dimniknepogrešljiva naprava na številnih objetih, ladjah, lokomotivah

Dimnik se najpogosteje označuje kot naprava za izločanje vročih dimnih plinov iz kotlov, peči, talilnih peči ali ognjišč v zunanje okolje, atmosfero. Večinoma so dimniki grajeni navpično, da imajo lahko vroči dimni plini neoviran in enakomeren tok, istočasno pa lahko dovajajo zrak, ki je potreben za zgorevanje v kotlovnico in kurišče. To strokovno imenuje tudi dimniški efekt.

Dimnik je pomemben in nepogrešljiv sestavni del zgradb, objektov in parnih lokomotiv in ladij.

Njegova izjemno pomembna lastnost je višina, ki ima ključno vlogo pri ustvarjanju vleka in njegovi zmožnosti za odvajanje dimnih plinov, razprševanju škodljivih snovi v dimnih plinih v večje višine, to zmanjšuje vplive na onesnaževanje bližnje okolice.

Razprševanje škodljivih snovi na večje področje zmanjšuje njihovo koncentracijo glede na dovoljene meje. Poznamo različne tipe dimnikov.

Dimnik in njegove številne različice, tudi tiste, ki so zasnovane najmoderneje, si lahko ogledate na spletni strani podjetja, kjer vam ponudnik ponuja številne nepogrešljive izdelke za dimnike. Poleg tega lahko podrobneje preverite, kaj pomenita pojma enoslojni in trislojni dimniški sistem. Če se odločate za nov dimnik ali sanacijo tega, pa je vsekakor najbolje, da se s podjetjem kar povežete.


Sorry, comments are closed!