Shranjevanje mehkih in tekočih živil


Posode za shranjevanje živil

Različne vrste živil postavljajo različne izzive pri shranjevanju. V nekaterih primerih jih lahko preprosto postavimo v hladilnik in smo s tem že zagotovili optimalne pogoje za kar se da dolgo ohranjanje svežine. Morda bo pametno uporabiti še alu folijo ali kakšne univerzalne posode za shranjevanje živil, ali pa bomo morali kaj postaviti v zamrzovalnik ali drugo okolje. Se pa z mnogimi nevšečnostmi srečamo v primeru, da moramo na varno pospraviti kakšne mehkejše sadeže ali tekoča živila – mnoge običajne rešitve tu ne pridejo več v poštev, treba bo uporabiti namensko opremo in se nekoliko znajti.

Vakuumiranje

Če imamo aparat za vakuumiranje, ga verjetno lahko uporabimo tudi za shranjevanje občutljivejših živil. Je pa to precej odvisno od tega, za kakšen aparat pravzaprav gre. Nekateri aparati omogočajo le varjenje folije, torej pakiranje v vakuumske vrečke, kar je v nekaterih primerih sicer povsem zadostno. Še bolj uporaben pa bo aparat za vakuumiranje, ki omogoča učinkovito pakiranje živil v posebne trdne posodice s prilagojenim pokrovom. Takšne posode za shranjevanje živil lahko brez skrbi uporabimo tudi za shranjevanje mehkih in tekočih živil, saj so trdne in ne pomečkajo vsebine tako, kot jih vrečke.

Če aparat za vakuumiranje ne omogoča uporabe trdnih posodic, se lahko mečkanju živil v vrečkah pri vakuumiranju izognemo tako, da živila najprej na hitro zamrznemo, saj s tem postanejo trša in se pri vakuumiranju ne mečkajo.

Namenska embalaža

Prilagojene posode za shranjevanje živil omogočajo učinkovito vakuumiranje tudi tekočih in mehkih živil. A veliko izbire je tudi v primeru, da vakuumsko obdelovanje ni potrebno. Če bi recimo radi zgolj pospravili kakšno jed za nekaj dni v hladilnik, ali da moramo kaj shraniti čez noč – tudi v teh primerih morda pridejo v poštev vakuumske posode za shranjevanje živil, lahko pa uporabimo skorajda katerokoli drugo embalažo, na primer posode iz plastike ali stiropora, morda pa celo plastenke ali steklenice.


Sorry, comments are closed!