Stoli z dobro podporo za hrbtenico


Barski stoli

Dolgotrajno sedenje ni pretirano zdravo, pa tudi udobno ni. Če imamo dober stol, lahko pričakujemo nekoliko boljšo izkušnjo, a vseeno ne moremo povsem odpraviti težav, ki spremljajo dolgotrajno sedenje. Največja težava je to pri službenih opravilih, če večino delovnega dneva presedimo, v tem primeru lahko sedimo tudi po osem ur ali več. A tudi v drugih okoljih lahko dlje časa sedimo, zato moramo upoštevati različne lastnosti vseh stolov, ki jih uporabljamo.

Pisarniški stol

Največjo vlogo ima pisarniško pohištvo, ki ga redno uporabljamo za dolgotrajno sedenje. Potrebujemo prilagojen pisarniški stol, ki je narejen prav za to, da spodbuja zdravo sedenje skozi cel delovni dan. To so običajno ergonomsko oblikovani stoli, ki pomagajo pri vzdrževanju primerne telesne drže, s tem pa zagotavljajo udobje in predvsem odpravljajo mnoge zdravstvene težave, ki lahko spremljajo dolgotrajno sedenje. Tako je lahko prav pisarniški stol glavni krivec za bolečine in neudobje, lahko pa je stol seveda tudi rešitev, če znamo izbrati pravo pohištvo glede na svoje potrebe.

Domači stoli

Doma prav tako veliko sedimo, se pa pri tem poslužujemo drugih stolov. Pisarniški stol sicer lahko še vedno uporabljamo pri uporabi računalnika ali pri drugih opravilih ob pisalni mizi, predvsem pri študiju in učenju. Imamo pa za dolgotrajno sedenje na voljo naslanjače, počivalnike, sedežne garniture in drugo pohištvo. Stoli se uporabljajo še v kuhinji in jedilnici, kjer imamo različne stole. Uporabljajo se recimo tudi barski stoli, ki ne morejo ponuditi omembe vredne podpore za hrbtenico. Tako so barski stoli primerni le za kratkotrajno sedenje, ne moremo jih uporabljati preko celega dne, a za to tudi niso namenjeni. Tudi barski stoli so lahko čisto zadostni za kak obrok v kuhinji. Nekoliko bolj pozorni moramo biti pri vsestranskih stolih v jedilnici, ki pa imajo po navadi kar dobro podporo za hrbtenico. 


Sorry, comments are closed!