Vozniški izpit in usposabljanje po njem


Izpit varne vožnje
Izpit varne vožnje

Po opravljenem vozniškem izpitu se naše usposabljanje ne konča. Ne pretiravamo če rečemo, da se v bistvu takrat šele dobro prične. Največ se lahko naučimo le v praksi, kar pomeni čim več prevoženih kilometrov v avtomobilu na cestah, kjer smo neprestano obkroženi z nevarnimi situacijami, s katerimi se moramo spoprijeti in se jim v dobro vseh udeležencev v prometu čim bolje zoperstaviti, v izogib materialni škodi in številu nesreč.

Po trenutni zakonodaji nam vozniški izpit velja le dve leti po opravljenem preizkusu, nato pa ga moramo podaljšati. Pogoj za podaljšanje vozniškega dovoljenja voznika začetnika je opravljen program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov in predložitev potrdila o opravljenem dodatnem usposabljanju. Programa dodatnega usposabljanja za voznike začetnike se lahko udeležimo šele po par mesecih od pridobitve dovoljenja. Marsikomu se bo zdel ta tečaj popolna potrata dragocenega časa in denarja, vendar ne smemo pozabiti, da je izpit varne vožnje namenjen predvsem temu, da lahko spoznamo kritične situacije v nadzorovanem in varnem okolju, kjer se lahko naučimo pravilnih odzivov in ukrepov, še predno bomo s tem soočeni v vsakdanjem življenju. Prav zaradi izkušenj je bolje, da po opravljenem vozniškem izpitu čim več vozimo in gremo na izpit varne vožnje čim bolj pozno, da se nam v tem času pridobljeno znanje nekoliko bolj usede v podzavest. Na ta način bomo precej bolje razumeli nekatere situacije, ki jim bomo izpostavljeni na poligonu.

Program za izpit varne vožnje se po navadi izvaja v skupinah do 12 oseb in traja približno 10 šolskih ur, kjer se bomo srečali s teoretičnim in praktičnim delom. Udeleženci so še posebno navdušeni nad praktičnim delom, saj se na poligonu srečamo s številnimi zanimivimi adrenalinskimi situacijami. Vse to pod budnim očesom inštruktorjev, ki so z nami ves čas v stiku preko radijske zveze in skrbijo, da poteka učenje v varnem okolju.


Sorry, comments are closed!