Zobna protetika poskrbi za izgubljene zobe


Zobna protetika

Dejstvo je, da za zdrave in lepe zobe največ lahko naredim sami z njihovo redno higieno, kot je na primer redno ščetkanje in redno obiskovanje svojega zobozdravnika. Kljub vsemu pa je izguba zob danes zelo pogost pojav, ki je posledica ali poškodb ali bolezni. V tem primeru je edina in najboljša rešitev kakovostna zobna protetika, ki z različnimi metodami poskrbi za estetsko in funkcionalno nadomestitev manjkajočih zob.

Glede na to, koliko in na katerem mestu nam manjkajo zobje, so v zobno protetiko vključene zobne krone, zobni mostički, luske, razne prevleke in delne ter totalne proteze. Da ne moremo nemoteno žvečiti hrane je v primeru manjkajočih zob še najmanjši problem, veliko večjo težavo predstavlja izginjanje čeljustne kosti na mestu brez zob, zato je zobna protetika vedno težje izvedena. Odločitev je vsekakor prepuščena osebnemu zobozdravniku, vsekakor pa je najpomembneje, da izgubljene zobe čim prej ustrezno nadomestimo.

Totalna proteza nadomesti vse zobe v ustih

Verjetno vsi dobro poznate zobne proteze, medicinsko tehnični pripomoček, s katerim nadomestimo manjkajoče zobe in jih vzamete iz ust ter jih ponovno vstavite nazaj. Ne glede na to, da so tovrstne proteze veljale včasih za zelo neudobne, pa se je potrebno zavedati, da privajanje na zobno protezo traja nekaj časa, nikoli pa ni enak občutek, kot če bi imeli svoje lastne zobe. Ker pa je področje zobne protetike do danes izjemno napredovalo, sta vam danes na voljo dva tipa zobnih protez, in sicer delna in totalna proteza.

Kadar v ustih nimate nobenega zoba, je edina rešitev totalna proteza, ki nudi estetsko in funkcionalno nadomestitev zob. Pred izdelavo totalne proteze je običajno potrebno počakati, da se vse morebitne rane zaradi puljenja zob zacelijo, in šele potem se vzame anatomski odtis zobnih grebenov. Tovrstna proteza je izdelana iz rdečega akrilata in vnaprej izdelanih akrilnih zob.


Sorry, comments are closed!